Μια μεγάλη γιορτή ζήσαμε την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014 στην πλατεία Αριστοτέλους, εκεί που το Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας και Θράκης έδωσε χώρο σε δέκα εικαστικούς για να κάνουν τον δικό τους διάλογο με τη φιγούρα ενός κωδωνοφόρου.
Η εικαστική δράση «Δέκα ζωγράφοι παρεμβαίνουν στο logo» πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Οι δρόμοι του κουδουνιού» που ξεκίνησαν το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 και ολοκληρώνονται στις 23 Φεβρουαρίου 2014 με την μεγάλη Πανευρωπαϊκή Πομπή Κωδωνοφόρων.
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που επελέγησαν για την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση στην Πλατεία Αριστοτέλους ήταν ο εικαστικός παιδαγωγός του Εργαστηρίου Ζωγραφικής Kristiboni Γιάννης Παλατζίδης ο οποίος με βοηθό τη μαθήτρια του Άννα Σπελέτα, προσέγγισαν εννοιολογικά τη φιγούρα του κωδωνοφόρου, δίνοντας του μία διάσταση κουκουλοφόρου της Κου Κλουξ Κλαν.
Ο ίδιος δηλώνει «Ο ήχος των κουδουνιών ενός κωδωνοφόρου έδιωχνε το κακό και καλωσόριζε μια νέα πιο γόνιμη εποχή, την άνοιξη. Σήμερα που ο φόβος έχει περάσει στις ψυχές των περισσότερων σκέφτομαι πως δεν υπάρχει αυτή η προοπτική. Τα κουδούνια τους δε μπορούν να ηχήσουν εύθυμα, το πρόσωπο τους το καλύπτει μια τρομακτική κουκούλα, το ραβδί τους ματώνει.
Με άλλα λόγια δεν υπάρχει διάθεση να υποδεχτούμε καμία νέα εποχή, καμία άνοιξη κι αυτό ήθελα να φανεί σε αυτό που παρουσιάσαμε». Ο κουκουλοφόρος κωδωνοφόρος του Γιάννη Παλατζίδη θα εκτίθεται πλέον για όλη τη διάρκεια της αποκριάς στο Δήμο Νεάπολης και συγκεκριμένα στην Πλατεία Ρολογιού, όπου και μπορείτε να το επισκεφτείτε.
Αντίστοιχα τα εννέα έργα των υπόλοιπων συμμετεχόντων εικαστικών έχουν τοποθετηθεί σε πλατείες όμορων δήμων της Θεσσαλονίκης (Κορδελιό, Πανόραμα, Εύοσμος κ.α.).